środa, 20 lipca 2016

Oliwkowy raj

Do przygotowania pasty z zielonych Oliwek potrzebujemy:

- 1/5 słoika zielonych oliwek bez pestek i dodatków
(ja tym razem wybrałam 1 słoik z nadzieniem paprykowym)
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz oraz sól z tym,że lepiej odrobinę, bo przy słonych oliwkach nie będzie potrzebna :)

Gdy mamy przygotowane wszystkie potrzebne składniki zabieramy się za moją ulubioną czynność...Blendowanie! Wszystko porządnie miksujemy aby uzyskać konsystencję pasty.
Po uzyskaniu idealnej tapenady przekładamy całość w szklany lub plastikowy pojemnik po czym szczelnie zamykamy :)
Tak przygotowaną pastę z oliwek możemy łączyć z wieloma daniami. Idealnie pasuje z bagietką na ciepło lub zimno, a także sprawdza się jako słony sosik do nachosów.

Więc jeśli lubisz oliwki poświęć 10 min na przygotowanie pysznej tapenady z zielonych oliwek i zaskocz swoje doznania smakowe ;)

Smacznego!








Sandra Lewandowska

Klik

9 komentarzy:

  1. Też robię pastę z oliwek! Z czarnych też jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak pasta z oliwek jest mega też często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Saskocz. Saskocz. Saskoczylem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiliśmy z żoną wczoraj ta tepenade i powiem Ci rewaelacja, w takiej postaci oliwek jeszcze nie jedliśmy.

    Bukowscy

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dnia na dzień coraz lepiej:)

    OdpowiedzUsuń