Do przygotowania pasty z zielonych Oliwek potrzebujemy:
- 1/5 słoika zielonych oliwek bez pestek i dodatków
(ja tym razem wybrałam 1 słoik z nadzieniem paprykowym)
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz oraz sól z tym,że lepiej odrobinę, bo przy słonych oliwkach nie będzie potrzebna :)
Gdy mamy przygotowane wszystkie potrzebne składniki zabieramy się za moją ulubioną czynność...Blendowanie! Wszystko porządnie miksujemy aby uzyskać konsystencję pasty.
Po uzyskaniu idealnej tapenady przekładamy całość w szklany lub plastikowy pojemnik po czym szczelnie zamykamy :)
Tak przygotowaną pastę z oliwek możemy łączyć z wieloma daniami. Idealnie pasuje z bagietką na ciepło lub zimno, a także sprawdza się jako słony sosik do nachosów.
Więc jeśli lubisz oliwki poświęć 10 min na przygotowanie pysznej tapenady z zielonych oliwek i zaskocz swoje doznania smakowe ;)
Smacznego!
Sandra Lewandowska
Klik
- 1/5 słoika zielonych oliwek bez pestek i dodatków
(ja tym razem wybrałam 1 słoik z nadzieniem paprykowym)
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz oraz sól z tym,że lepiej odrobinę, bo przy słonych oliwkach nie będzie potrzebna :)
Gdy mamy przygotowane wszystkie potrzebne składniki zabieramy się za moją ulubioną czynność...Blendowanie! Wszystko porządnie miksujemy aby uzyskać konsystencję pasty.
Po uzyskaniu idealnej tapenady przekładamy całość w szklany lub plastikowy pojemnik po czym szczelnie zamykamy :)
Tak przygotowaną pastę z oliwek możemy łączyć z wieloma daniami. Idealnie pasuje z bagietką na ciepło lub zimno, a także sprawdza się jako słony sosik do nachosów.
Więc jeśli lubisz oliwki poświęć 10 min na przygotowanie pysznej tapenady z zielonych oliwek i zaskocz swoje doznania smakowe ;)
Smacznego!
Sandra Lewandowska
Klik
Też robię pastę z oliwek! Z czarnych też jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo tak pasta z oliwek jest mega też często robię :)
OdpowiedzUsuńSaskocz. Saskocz. Saskoczylem.
OdpowiedzUsuńPozytywnie?
UsuńBardzo:)
UsuńADRIAN
Ciesze się :)
UsuńZrobiliśmy z żoną wczoraj ta tepenade i powiem Ci rewaelacja, w takiej postaci oliwek jeszcze nie jedliśmy.
OdpowiedzUsuńBukowscy
Pazdrawiam Państwa :)
UsuńZ dnia na dzień coraz lepiej:)
OdpowiedzUsuń